Euribor-ennuste vuosille 2024-2025: Lue lyhyt tiivistelmä asiantuntijoiden näkemyksistä

Mille tasolle euribor 12 kk- ja 3 kk -korot ovat matkalla?

Ylös, alas vai tasaisena viivana eteenpäin? Euribor 12kk- ja 3kk-korkojen kehitys kiinnostaa suomalaisia, sillä valtaosa asuntolainoista on sidottu vuoden euriboriin tai lyhyempään viitekorkoon. Euribor toimii viitekorkona myös monissa pankkien myöntämissä luottokorteissa, yrityslainoissa ja kulutusluotoissa.

Kokosimme luettavaksesi lyhyen tiivistelmän siitä, millaisia ennusteita finanssimaailman asiantuntijat lyövät tiskiin euribor-korkojen kehityksestä puhuttaessa. Poiminnat on kerätty eri medialähteistä, joihin löydät linkit alta.

 

Edessä korkojen nousu vai lasku? Näin arvioivat asiantuntijat

Alla viitattujen artikkelien ennusteet perustuvat artikkeleissa haastateltujen analyytikkojen ja ekonomistien näkemyksiin.

  • Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti odotetusti torstaina 6. kesäkuuta, että ohjauskorkoja lasketaan 0,25 prosenttiyksikköä. Kyseessä oli ensimmäinen koronlasku kahdeksaan vuoteen. Ohjauskorkojen laskusuuntaus vaikuttaa myös euriboreihin, joiden uskotaan laskevan maltillisesti loppuvuoden aikana.
  • Helsingin Sanomien artikkelissa (2.6.2024) neljä ekonomistia arvioi, että 12 kuukauden euribor laskee loppuvuoden 2024 aikana reippaasti, mutta ei kuitenkaan alle kolmen prosentin.
  • Talouselämän kesäkuisessa (18.6.2024) artikkelissa (juttu maksumuurin takana) kerrotaan, että sekä 3kk että 12kk euriborin ennustetaan olevan noin 2,60 prosentissa vuoden 2025 lopussa.
  • Ylen keväällä julkaistussa (11.4.2024) artikkelissa ennusteet olivat vielä hieman positiivisempia. Tuolloin arvioitiin, että vuoden euribor voisi laskea noin kahteen prosenttiin vuoden 2025 loppuun mennessä.

 

Euribor-ennusteet lyhyesti tiivistettynä

Medialähteiden perusteella euribor 3kk- ja 12kk-korkojen ennustetaan laskevan reilusti loppuvuoden 2024 aikana, mutta pysyvän silti yli 3,00 prosentissa. Vielä keväällä arvioitiin, että vuoden euribor saattaisi laskea alle kolmen prosentin vuoden loppuun mennessä. Hieman pidemmän aikavälin (2025) ennuste on tällä hetkellä noin 2,60-3,00 prosenttia.

 

Keihin euribor-koron muutokset vaikuttavat ja milloin?

Euriborin heilahtelut vaikuttavat kaikkiin suomalaisiin, joilla on euribor-viitekorkoon sidottua asuntolainaa, kulutusluottoa tai luottokorttivelkaa. Myös yritysten ottamien lainojen korot voivat olla euriboriin sidottuja.

Asuntovelalliselle euriborin lasku tarkoittaa käytännössä sitä, että lyhennystavasta riippuen asuntolainan kuukausierä joko pienenee tai laina-aika lyhenee korontarkistuksen yhteydessä. Suurimmassa osassa suomalaisten asuntolainoista lyhennystapa on annuiteetti, jolloin koron lasku pienentää kuukausierää ja laina-aika pysyy samana.

Siinä missä asuntolainoille yleisin viitekorko on 12kk euribor, luottokorttien ja kulutusluottojen korot ovat yleensä sidottu 3kk euriboriin. Lainavertailun perusteella lähes kaikkien Suomen isoimpien pankkien (esim. Nordea, OP, S-Pankki ja Aktia) reaalivakuudettomat kulutuslainat on sidottu tähän viitekorkoon.

Kulutusluottoa tai luottokorttivelkaa takaisin maksaville suomalaisille koron muutokset näkyvät nopeammin, koska korko päivittyy 3 kuukauden välein. Toisaalta muutokset ovat rahassa mitattuna pienempiä, koska asuntolainat ovat huomattavasti isompia pieniin kulutusluottoihin ja luottokorttilainoihin verrattuna.

 

Asiantuntijoidenkin näkemyksiin liittyy aina epävarmuutta

Ennusteet ovat aina ennusteita, eikä pankkien analyytikoilla ainakaan tiettävästi ole kristallipalloa käytössään.

Euribor-korkojen kehityksen ennustamisen helppoudesta antaa osviittaa Danske Bankin ekonomistin toteamus keväältä 2020.

Tuolloin koronakriisi oli saanut pakkasen puolella pitkään olleet euriborit nousuun ja 12 kuukauden euribor oli jo kohonnut lähelle nollatasoa. Helsingin Sanomien artikkelissa ekonomisti arvioi ”12 kuukauden euriborin saattavan käydä plussan puolella tai sitten ei”.

Alkuvuoden 2022 ennusteissa uskottiin vuoden euriborin nousevan syksyyn 2023 mennessä noin prosentin tasolle. Tästä mentiin lopulta reippaasti yli.

Viimeksi ennusteita tarkistettiin EKP:n korkokokouksen jäljiltä kesäkuussa 2024. Euribor-korkojen tämänhetkiset lukemat voit tarkistaa Suomen Pankin verkkosivuilta.

Euroopan keskuspankin eli EKP:n edellinen rahapolitiikkakokous pidettiin Saksan Frankfurtissa 6. kesäkuuta 2024. EKP kertoi tuolloin odotetusti, että ohjauskorkoa lasketaan 0,25 prosenttiyksikköä.

 

 

Päivitetty viimeksi 2024-06-28