Säästötilit ja määräaikaistalletukset – Katso vertailu ja löydä paras säästötilin korko syyskuussa 2022

Vertaile talletuskorot ja löydä korkeakorkoinen säästötili

Säästötilien ja määräaikaistalletusten korot eivät tällä hetkellä päätä huimaa. Kuluvan kuukauden alussa paras korko määräaikaistalletuksille löytyi Bigbankista sekä toimintansa vasta aloittaneesta uudesta Fellow Pankista. Nostorajoituksettomien säästötilien ykkönen oli Svea Bank.

Muutoksia kuukauden takaiseen tilanteeseen verrattuna havaittiin Fellow Pankin määräaikaistalletusten, Balanzian säästötilin sekä Hypon talletustilin koroissa.

Säästöjen kertymistä voit halutessasi arvioida säästölaskurilla. Säästötilien vertailun löydät alta.

Säästötilien ja määräaikaistalletusten korot kuluvan kuukauden alussa

Taulukossa mainitut korkoluvut ja talletusehdot on kerätty pankkien verkkosivuilta 1. syyskuuta 2022. Ehdoissa ja luvuissa on voinut tapahtua muutoksia viimeisimmän tarkistusajankohdan jälkeen, joten varmista aina ajantasainen tilanne palveluntarjoajien omilta verkkosivuilta.

PankkiKorkoMinimitalletus &
nostorajoitukset

Bigbank
Määräaikaistalletus
0,35-2,50%
riippuen
talletusajasta.
1000€.
Ei nostoja
sopimusaikana.

Fellow Pankki
Määräaikaistalletus
0,50-2,00%
riippuen
talletusajasta.
500€.
Ei nostoja
sopimusaikana.

SweepBank
Määräaikaistalletus
0,40-1,00%
riippuen
talletusajasta.
Tarkista ehdot.
Ei nostoja
sopimusaikana.

Svea Säästötili
0,80%Ei minimiä.
Ei rajoituksia.

Bank Norwegian
Säästötili
0,75%Ei minimiä.
Ei rajoituksia.

Balanzia
Säästötili
0,70%Ei minimiä.
6 maksutonta
nostoa vuodessa.

Fellow Pankki
Säästötili
0,50%Ei minimiä.
Ei rajoituksia.

TF Bank
Säästötili
0,50%Ei minimiä.
2 maksutonta
nostoa vuodessa.

Nordax Bank
Säästötili
0,40%Ei minimiä.
12 maksutonta
nostoa vuodessa.

Instabank
Säästötili
0,35%Ei minimiä.
Ei rajoituksia.

Hypo
Talletustili
0,35%Ei minimiä.
Ei rajoituksia.

SweepBank
Käyttötili ja
Säästötili
0,20%Ei minimiä.
Tarkista rajoitukset
ehdoista.

Ålandsbanken
Itämeritili
0,20%
Itämeren
suojeluun.
Ei minimiä.
Ei rajoituksia
verkkonostoissa.

Collector Bank
Säästötili
0,16%50€.
Ei rajoituksia.

Nordea
Joustotalletus
0,10%500€.
Ei rajoituksia.

Danske Bank
Kultapossutili
0,10%Ei minimiä.
Korko maksetaan
vain, jos talletat
säännöllisesti.

S-Pankki
S-Tuottotili
0,01%Ei minimiä.
Ei rajoituksia.

OP Kasvutuotto
0,00%>Ei minimiä.
4 maksutonta
nostoa vuodessa.

Aktia
Säästötalletus
0,00%Ei minimiä.
Ei rajoituksia.

Nordea
Etutili
0,00%Ei minimiä.
Ei rajoituksia.

Danske Bank
Säästötili
0,00%Ei minimiä.
Ei rajoituksia.

Handelsbanken
Säästötili
0,00%Ei minimiä.
12 maksutonta
nostoa vuodessa.

POP Pankki
Vaihtelee
pankista
riippuen.
Varmista
omasta
pankistasi.

Huomioi nämä:

  • Vertailussa ei huomioida ASP-tilejä eli asuntosäästöpalkkiotilejä eikä sijoitustalletustilejä. Mukana vertailussa ovat pankit, jotka kertovat säästötiliensä tai määräaikaistalletustensa korot verkkosivuillaan. Pankkien valikoimista saattaa löytyä myös sellaisia talletustilituotteita, joiden koron kerrotaan määräytyvän talletusajan ja -summan mukaan, mutta lukuja ei ole tämän tarkemmin avattu.
  • Kaikki mainitut tilit ovat talletussuojan piirissä.
  • Mainitut korkoluvut koskevat uusia asiakkuuksia. Jos sinulla on jo käytössäsi jokin taulukossa mainittu säästötili tai määräaikaistalletustili, saatat saada sille parempaa korkoa kuin mitä taulukko kertoo.
  • Määräaikaisenkin talletustilin varat on mahdollista nostaa kesken sopimusjakson, mutta tällöin joudut yleensä maksamaan talletuksen ennenaikaisesta lopettamisesta muutaman prosentin osuuden talletuksen pääomasta.

 

Lisätietoa korkeakorkoisista säästö- ja talletustileistä:

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä säästötileistä:

Mitä eroa on säästötilillä ja käyttötilillä?

Käyttötili on tarkoitettu päivittäisten raha-asioiden hoitoon, ja tili on yhdistetty pankkikorttiisi. Kun maksat kortilla, käyttötililtä lähtee rahaa.

Säästötili sen sijaan on nimensä mukaisesti tarkoitettu säästöjen kartuttamiseen ja esimerkiksi puskurivarastoksi pahan päivän varalle. Säästötiliä ei yleensä ole yhdistetty mihinkään maksukorttiin.

Voit siirtää verkkopankissa tai pankin verkkopalvelussa vapaasti rahaa säästötililtä käyttötilillesi tai toisin päin. Useimpiin säästötileihin ei liity minkäänlaisia nostorajoitteita.

 

Miten säästötili avataan?

Voit avata säästötilin omaan pankkiisi suoraan verkkopankissa. Myös määräaikaistalletusten tekeminen tai tilin avaaminen vertailussa mainittuihin niin sanottuihin digipankkeihin tapahtuu verkossa.

Pääsääntöisesti tilin avaaminen vaatii täysi-ikäisyyttä sekä verkkopankkitunnuksia tunnistautumista varten.

 

Paljonko säästötilin avaaminen ja käyttäminen maksaa?

Säästötilin avaaminen ja käyttäminen on käytännössä aina ilmaista. Saatat kuitenkin joutua maksamaan kuluja, jos tilin käyttöön liittyy nostorajoite. Se tarkoittaa, että voit nostaa säästötililtäsi rahaa pois vain tietyn määrän kertoja vuodessa.

Nostorajoitukset ylittävästä nostokerrasta veloitettava kulu voi olla esimerkiksi 1-2 prosentin osuus nostosta. 100 euron siirrosta säästötililtä käyttötilille maksaisit tällöin 1-2 euroa. Yleensä säästötileihin ei kuitenkaan liity minkäänlaisia nostorajoituksia.

Määräaikaistalletusten kohdalla tilanne on toinen. Määräaikaistalletus tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että sitoudut talletukseen tietyksi määräajaksi – esimerkiksi 1-3 vuodeksi.

Jos nostat määräaikaistalletuksen varat takaisin käyttöösi sopimusaikana, joudut yleensä maksamaan tilin purkamisesta muutaman prosentin osuuden talletusvaroista.

Määräaikaistalletukseen ei siis kannata sitoutua, jos ole täysin varma, että et tarvitse rahoja käyttöösi talletusaikana.

 

Miksi Bigbank, Fellow Pankki, Bank Norwegian, Svea ja monet muut digitaaliset pankit tarjoavat perinteisiä pankkeja korkeampia korkoja?

Perinteisten suomalaisten kivijalkapankkien lainakannasta merkittävä osuus on asuntolainoja, joista pankit eivät tällä hetkellä saa kovinkaan suuria korkotuloja.

Sen sijaan Bigbank, Bank Norwegian ja Fellow Pankki eivät tarjoa asuntolainoja, vaan niiden lainatuotteet ovat pääasiassa kuluttajille myönnettyjä vakuudettomia luottoja. Fellow Pankki ja Svea tarjoavat rahoituspalveluja myös yrityksille.

Kuluttajaluotoista ja yrityslainoista perittävä korko on huomattavasti suurempi asuntolainoihin verrattuna. Pankit hyödyntävät talletuksia omassa antolainauksessaan, joten ne voivat maksaa myös talletusasiakkaille normaalia parempia korkoja.

Bigbank kertoo saman asian omilla verkkosivuillaan seuraavin sanankääntein:

 

Mitä talletussuoja tarkoittaa?

Talletussuoja tarkoittaa, että saat talletuksesi tai säästötilisi varat korkoineen takaisin 100 000 euroon saakka, jos pankki syystä tai toisesta ajautuisi maksukyvyttömään tilaan.

Kaikkien vertailussa mainittujen pankkien talletussuoja suomalaisasiakkaille on 100 000 euroa. Eri maiden talletussuojajärjestelmiä ja suojien kattavuutta on yhdenmukaistettu EU-lainsäädännöllä.

  • Suomalaisten pankkien (esim. Nordea, OP, Fellow Pankki) talletussuojasta vastaa Rahoitusvakausvirasto.
  • Danske Bankilla vastaava taho on Tanskan talletussuojaviranomainen eli Finansiel Stabilitet.
  • Bank Norwegianiin ja Instabankiin talletetut varat ovat Norjan talletussuojajärjestelmän piirissä. Vastuuviranomaistaho on Bankenes Sikringsfond.
  • Bigbankin talletussuojasta vastaa Viron talletussuojaviranomainen Tagatisfond.
  • Ruotsin talletussuojaviranomainen tunnetaan nimellä Riksgälden. Esimerkiksi Nordax Bankiin, Balanziaan, Sveaan ja TF Bankiin tehdyt talletukset ovat Ruotsin talletussuojan piirissä.
  • SweepBankilla talletussuojasta vastaava viranomainen on maltalainen MFSA (Malta Financial Stability Authority).

Lisätietoa vertailussa mainittujen pankkien talletussuojasta löydät Rahoitusvakausviraston verkkosivuilta.

 

Miten säästötilin tuottoja verotetaan?

Jos asut Suomessa ja teet talletuksen suomalaiseen pankkiin tai sellaiseen pankkiin, jolla on Suomessa virallinen sivuliike, maksat tuotoista 30 prosentin suuruisen korkotulon lähdeveron. Pankki veloittaa veron automaattisesti, eikä sinun tarvitse itse ilmoittaa tietoja mihinkään.

Ulkomaisen pankin tilin kerryttämät korkotulot sen sijaan verotetaan vastaavalla 30 prosentin pääomatuloverolla. Sinun tulee itse ilmoittaa tulot Verohallinnolle, ellei pankki ole merkinnyt niitä esitäytettyyn veroilmoitukseesi, jonka saat keväällä.

Esimerkiksi Bank Norwegian kertoo verkkosivuillaan, että se ilmoittaa vuosittain korkotuoton kaikista maksetuista koroista automaattisesti Verohallinnolle. Instabank puolestaan kehottaa asiakasta ilmoittamaan korkotuoton itse Verohallinnolle.

Käytännöissä on eroja pankkien välillä, joten tarkista aina ajantasaiset ehdot pankin asiakaspalvelusta. Useimmat pankit ovat vastanneet säästötilien verotuskysymyksiin myös verkkosivujensa Usein kysytyt kysymykset -osiossa.

 

Paljonko säästötilille voi kertyä rahaa vuosien saatossa?

Alla näkyvällä säästölaskurilla voit suuntaa-antavasti laskea, kuinka paljon oma säästösuunnitelmasi kerryttää varoja pitkällä aikavälillä.

Huomaa, että laskuri ei huomioi tuotoista maksettavia veroja, inflaation vaikutusta tai mahdollisia kuluja, joita tilin käytöstä voi aiheutua.

Mikäli korko huomioidaan vuosittain, säästölaskuri laskee koron vuoden alimman saldon mukaan. Tarkista oman säästötilisi ehdot pankkisi verkkosivuilta.

Säästetty tai sijoitettu raha:
5 340 
Korkotuotto:
21 
Yhteensä:
5 361 

 

Tarkista säästötilien ja määräaikaistalletusten korot ja ehdot pankkien verkkosivuilta

Tällä sivulla mainituissa koroissa ja tiliehdoissa on voinut tapahtua muutoksia viimeisimmän tarkistusajankohdan jälkeen. Varmista aina pankkien säästötilien, talletustilien ja määräaikaistalletusten korot ja ehdot pankkien omilta verkkosivustoilta ennen tilin avaamista. Emme vastaa sisällössä mahdollisesti esiintyvistä vanhentuneista tai virheellisistä tiedoista. Paras säästötili löytyy aina vasta kattavan vertailun jälkeen.