Säästötilin verotus lyhyesti – onko saatu korkotuotto lähdeveron vai pääomatuloveron alaista?

Säästötilin kerryttämä korko on yleensä lähdeveron alaista korkotuloa

Kun talletat yksityishenkilönä rahaa pankin säästötilille tai määräaikaistalletustilille, pankki maksaa sinulle korkoa. Tästä korkotuotosta sinun on maksettava veroa.

Jos asut Suomessa ja talletat rahaa suomalaiseen pankkiin tai ulkomaisen pankin Suomessa toimivaan sivuliikkeeseen, maksettava vero on nimeltään korkotulon lähdevero, ja se on 30 prosenttia koron määrästä riippumatta.

Koron maksaja eli pankki perii korkotulon lähdeveron automaattisesti ja tilittää sen eteenpäin valtiolle. Sinun ei itse tarvitse ilmoittaa korkotuloa. Saatu korkotulo ei ole tuloverolain mukaista pääomatuloa, eikä se siksi näy henkilökohtaisella veroilmoituksellasi, jossa on listattu ansio- ja pääomatulosi.

Yllä näkyvässä esimerkkikuvassa pankki on maksanut säästötilille koron ja perinyt samalla korkotulon lähdeveron.

 

Korkotuotto voi olla myös pääomatulona verotettavaa

Monilla suomalaisilla on säästö- tai talletustili ulkomaisessa digipankissa, jotka säästötilivertailun perusteella tarjoavat pääsääntöisesti korkeampia korkoja tuttuihin suomalaisiin kivijalkapankkeihin verrattuna.

Mikäli korkotulo ei tule suomalaisesta pankista tai ulkomaisen pankin Suomessa toimivasta sivuliikkeestä, saatu korko on pääomatuloa, josta maksetaan pääomatuloveroa. Pääomatulovero on 30 prosenttia aina 30 000 euron pääomatuloihin asti ja sen ylittävältä osuudelta 34 prosenttia.

Jos kyse on pääomatuloverosta, tarkista aina keväällä saapuva esitäytetty veroilmoituksesi Verohallinnon sähköisessä OmaVero-palvelussa. Mikäli pankki ei ole ilmoittanut sinulle maksettuja korkotuloja Verohallinnolle, sinun täytyy tehdä se itse.

Jos tilisopimus on kuitenkin tehty ulkomaisen pankin Suomessa toimivan sivuliikkeen kanssa, pankin täytyy periä maksettavasta korosta korkotulon lähdevero. Tässä tapauksessa sinun ei tarvitse ilmoittaa korkotuloa henkilökohtaisella veroilmoituksellasi.

Pääomatulon ja lähdeveron alaisen korkotulon ero

Sekä lähdeveron alaisen korkotulon että pääomatulon (30 000€ asti) veroprosentti on 30.

Ero on kuitenkin siinä, että pääomatulona verotettavasta korkotuotosta voidaan verotuksessa vähentää esimerkiksi tulon hankkimiseen liittyviä menoja tai luovutustappioita, jos sinulla sellaisia sattuu olemaan. Luovutustappiota syntyy, jos olet vuoden aikana myynyt esimerkiksi rahastoja tai osakkeita ja niiden myyntihinta on ollut alempi kuin ostohinta eli olet tehnyt tappiota.

Vähennysten ansiosta verotettavien pääomatulojesi määrä pienenee, jolloin päädyt maksamaan vähemmän veroa. Lähdeverotettavasta korkotulosta et sen sijaan voi tehdä vähennyksiä.

Jos saat Kelalta tukia, myös saamiesi korkotulojen vaikutus niihin kannattaa varmistaa. Esimerkiksi opintotuessa huomioidaan tuloina veronalaiset pääomatulot, mutta ei lähdeveron alaisia korkotuloja. Muista aina varmistaa varmistaa ajantasainen tieto tukiin vaikuttavista tuloista Kelan verkkosivuilta.

 

Mistä tiedän, onko säästötiliä tarjoavalla pankilla sivuliike Suomessa?

Yleensä pankit kertovat säästötilinsä verotuksesta omilla verkkosivuillaan, mutta voit tarkistaa asian Finanssivalvonnan valvontaluettelosta. Voit etsiä pankkia nimellä tai klikata ”Luottomarkkinoilla toimivat yhteisöt” ja sen jälkeen ”Sivuliikkeet ja edustustot”.

Sivuliike Suomessa on muun muassa seuraavilla säästö- ja talletustilituotteita tarjoavilla digipankeilla:

  • Brocc
  • Bigbank
  • Saldo Bank
  • Svea Bank
  • TF Bank.

Yllä listatut pankit tarjoavat säästötiliä tai määräaikaistalletusta Suomessa toimivan sivuliikkeensä kautta. Pankit kertovat verkkosivuillaan (03/2025) pidättävänsä lähdeveron automaattisesti, eikä korkotuloa tarvitse itse ilmoittaa verotuksessa. Ajantasainen tieto kannattaa aina varmistaa pankin verkkosivuilta.

Myös Norion Bankilla (tuotenimi Collector-säästötili) on sivuliike Suomessa. Tilisopimuksen toisena osapuolena on kuitenkin Norion Bank AB, ja Collector-säästötilin verkkosivuilla todetaan, että ”tilinhaltijan on itse huolehdittava korkotulojen ilmoittamisesta”.

Seuraavilla pankeilla ei ole sivuliikettä Suomessa:

  • Klarna Bank
  • NOBA Bank Group (tuotenimiä Bank Norwegian ja Nordax Bank)
  • Lea Bank
  • Instabank.

Jos saat korkotuloa yllä mainituilta pankeilta, tarkista aina keväällä saapuva esitäytetty veroilmoituksesi. Jos pankki ei ole ilmoittanut sinulle maksettuja korkotuloja Verohallinnolle, sinun täytyy tehdä se itse.

Esimerkiksi Instabank kertoo verkkosivuillaan, että säästötiliasiakkaan on ilmoitettava saatu korkotuotto itse Verohallinnolle. Sen sijaan Bank Norwegianilta saadut korkotulot näkyvät yleensä veroilmoituksella, mutta veroilmoitus kannattaa tässäkin tapauksessa kaiken varalta tarkistaa.

 

Tiivistelmä artikkelista:

  • Säästötilille maksettu korko verotetaan lähtökohtaisesti korkotulon lähdeverolla (30 %), jos maksaja on suomalainen pankki tai sellainen ulkomainen pankki, joka tarjoaa säästötiliä Suomessa toimivan sivuliikkeensä kautta. Pankki perii maksetusta korosta korkotulon lähdeveron automaattisesti, eikä sinun itse tarvitse ilmoittaa tietoa verottajalle. Lähdeveron alainen korkotulo ei näy veroilmoituksellasi.
  • Jos ulkomainen pankki ei toimi Suomessa sivuliikkeen kautta, siltä saatu korkotulo verotetaan pääomatulona, jonka veroprosentti on 30 % 30 000 euron pääomatuloihin asti ja ylimenevältä osuudelta 34 %. Pääomatulona saatu korkotuotto on ilmoitettava itse veroilmoituksella, ellei pankki ole sitä tehnyt puolestasi. Tarkista siis aina keväällä saapuva esitäytetty veroilmoituksesi.
  • Pääomatulona verotettavasta korkotulosta voi tehdä verotuksessa vähennyksiä, lähdeverotettavasta korkotulosta puolestaan ei.
  • Voit tarkistaa pankin verkkosivuilta tai Finanssivalvonnan valvontaluettelosta, onko ulkomaisella pankilla sivuliikettä Suomessa. Tarkista verojen ilmoittamiseen liittyvät käytännöt aina myös säästötilin tai määräaikaistalletuksen sopimusehdoista.

 

Varmista ajantasaiset tiedot palveluntarjoajien verkkosivuilta

Ulkomaisten digipankkien sivuliikkeitä ja korkotulojen verotusta koskevat tiedot kerättiin pankkien ja Finanssivalvonnan verkkosivuilta maaliskuussa 2025. Pankkilistaus ei ole kaiken kattava, ja tiedot ovat sittemmin voineet muuttua. Tarkista aina ajantasainen tieto asianosaisten tahojen sivustoilta.

 

Päivitetty viimeksi 2025-03-24