Laskuri luottokortin koron ja kulujen laskemista varten

Alla näkyvällä luottokorttilaskurilla voit arvioida luottokorttilainan kustannuksia eri korkotasoilla ja laina-ajoilla, jos et maksa koko luottoa pois eräpäivään mennessä korottoman maksuajan aikana. Ohjeet laskurin käyttöön löydät sen alta.

Laske lainan kulut ja todellinen vuosikorko

kuukautta
%

Maksat lainasta takaisin

Todellinen vuosikorko
Kuukausierän suuruus
Korkokulut
Tilinhoitokulut
Lainan avausmaksu
Maksuerien määrä

 

Näin luottokorttilaskuri toimii

  • Aseta Lainasumma-kohtaan se summa, joka jää avonaiseksi korottoman maksuajan jälkeen. Jos esimerkiksi maksat 1500 euroa maksavan pesukoneen luottokortilla ja lyhennät ensimmäisenä eräpäivänä laskua 500 eurolla, avonaiseksi jäävä 1000 euroa alkaa kerryttää korkoa. Tällöin luottokorttilaskuriin asetettava summa on 1000 euroa.
  • Ilmoita arvioitu Laina-aika kuukausina. Jos esimerkiksi aiot lyhentää 1000 euroa pois puolessa vuodessa, valitse 6 kuukautta.
  • Lisää Korko-kohtaan luottokorttisi vuotuinen eli vuosittainen nimelliskorko. Älä muuta itse korkoa kuukausikoroksi. Pankkien verkkosivuillaan ilmoittamat korot ovat pääsääntöisesti aina vuotuisia nimelliskorkoja. Monien luottokorttien korot on sidottu kolmen kuukauden euriboriin, jonka tason voit tarkistaa Suomen Pankin verkkosivuilta. Euribor-koron toiminnasta löydät lisätietoa alta. Luottokorttivertailusta löydät tietoa kymmenien eri korttien koroista ja kuluista.
  • Lainan avausmaksun voit jättää tyhjäksi ellei luottokortin hankkimiseen liity jonkinlaista sopimus- tai avausmaksua.
  • Jos luoton käytöstä veloitetaan tilinhoitomaksu tai laskutuslisä, lisää kyseinen summa kohtaan Tilinhoitokulut kuukaudessa. Samaan kohtaan voit halutessasi lisätä myös luottokortin kuukausimaksun, mikäli sellainen veloitetaan. Luottokortin kuukausimaksu on kuitenkin yleensä maksettava myös siinä tapauksessa, että et käytä korttia lainkaan. Monet luottokortit kuitenkin ovat kuukausimaksuttomia. Tarkista aina omaa korttiasi koskevat ehdot luottosopimuksestasi tai pankin verkkosivuilta.

 

Miten euribor pitää huomioida luottokorkolaskurin käytössä?

Pankkien luottokorttien korot on usein sidottu kolmen kuukauden euribor-korkoon. Se tarkoittaa, että luoton korko muuttuu kolmen kuukauden välein euriborin liikkeiden mukaisesti.

Tarkistusajankohta voi olla esimerkiksi tammikuun, huhtikuun, heinäkuun ja lokakuun ensimmäinen päivä. Omaa korttiasi koskevan tilanteen voit katsoa korttiehdoista.

Suomen Pankin verkkosivuilta näet kolmen kuukauden euriborin senhetkisen tason viimeisimpänä korontarkistusajankohtana.

Kuvitellaan, että luottokorttisi korko on 3kk euribor + 8,95 % ja tammikuun alussa kolmen kuukauden euribor on ollut lukemissa 3,90 %. Tällöin luoton korko on huhtikuun alkuun asti 3,90 + 8,95 = 12,85 %.

Huhtikuun alussa korko tarkistetaan seuraavan kerran. Jos euribor on pudonnut esimerkiksi lukemiin 3,80 %, luoton korko on seuraavan kolmen kuukauden jakson ajan 12,75 %.

Muista huomioida euribor, kun käytät luottokorttilaskuria.

Luottokorttien korot ilmoitetaan yleensä vuosittaisina korkoina. Jotkut pankit kuitenkin kertovat myös kuukausikoron verkkosivuillaan. Jos esimerkiksi luoton vuotuinen korko on 19,50 prosenttia, kuukausikorko on 19,50 / 12 = 1,625 prosenttia. Syötä luottokortin korkolaskuriin aina vuosittainen korko.

Luottokortin todellinen vuosikorko puolestaan tarkoittaa korkolukemaa, joka huomioi koron lisäksi myös muut luoton käyttämisestä aiheutuvat kulut, kuten tilinhoitomaksut.

 

Luottokortin korkolaskurin kuluarvio on aina suuntaa antava

Luottokorttilaskuri kertoo, paljonko maksaisit käytetystä luotosta takaisin, jos maksaisit sen takaisin samansuuruisissa kuukausierissä.

Oletuksena myös on, että luoton korko pysyy koko ajan samana. Euribor-viitekorkoon sidotut luottokorot kuitenkin muuttuvat kolmen kuukauden välein, eli pidemmillä maksuajoilla tulos on suuntaa antava.

Myös kaikkien pankkien verkkosivuillaan antamat esimerkkilaskelmat ovat aina suuntaa antavia, koska euribor-viitekoron kehitystä ei kukaan voi etukäteen ennustaa.

Usein luottokorttivelkaa myös maksetaan pois erisuuruisissa kuukausierissä, mikä vaikuttaa lopullisiin korkokuluihin. Koron määrä lasketaan maksamatta olevasta pääomasta.

Joidenkin luottokorttien korot puolestaan on sidottu korkolaissa vahvistettuun viitekorkoon, joka päivittyy puolen vuoden välein. Luoton korko voi olla esimerkiksi 15,00 % + korkolaissa vahvistettu viitekorko. Jos viitekorko on esimerkiksi 4,50 %, luoton korko on tällöin 19,50 % seuraavaan tarkistusajankohtaan asti.

 

 

Päivitetty viimeksi 2024-01-09